Wykonanie
600 g
ziemniaków najlepiej mączystych300 g purée z dyni
mąka ziemniaczana½ łyżeczki
soliSos
szałwiowy (wegański)1 łyżka
oleju rzepakowego2 szklanki
bulionu warzywnego2 łyżki
mąki ryżowej2 łyżki świeżych liści
szałwiisólpieprz
porcja na ok. 30 klusekBezglutenowyWegański1. Obierz, opłucz i ugotuj
ziemniaki w osolonym wrzątku do miękkości. 2. Po odcedzeniu przeciśnij przez praskę lub rozgnieć je dokładnie tłuczkiem, tak aby nie pozostały w nich żadne grudki. Dodaj
sól i odstaw do ostudzenia. 3.
Ziemniaki przełóż do miski, dodaj purée z dyni i dokładnie wymieszaj do połączenia się składników. 4. Połączoną masę wygładź łyżką i podziel na cztery części. Jedną czwartą wyjmij, a w powstałe miejsce wsyp tyle
mąki ziemniaczanej, aby wypełniła brakującą część. 5. Następnie z powrotem włóż wyjętą wcześniej masę i wszystko dokładnie wymieszaj. 6. Ciasto wyłóż na stolnicę. Wszystko zagnieć na gładkie ciasto. 7. Podziel je na kilka części i z każdej roluj wałki. Wałki pokrój na mniejsze kawałki i formuj kluseczki. Nie zapomnij o zrobieniu dołeczka palcem. 8. W wysokim garnku zagotuj
wodę. Gotowe kluski wkładaj do osolonego wrzątku i gotuj, aż wypłyną na powierzchnię. 9. Wyjmij je łyżką cedzakową i podawaj razem z gorącym sosem
szałwiowym.Sos
szałwiowy1. W rondelku rozgrzej
olej i dodaj posiekane liście
szałwii. 2. Ciągle mieszając smaż przez minutę. Po minucie wlej 1½ szklanki
bulionu i gotuj około 5 minut. 3. W pozostałej ½ szklanki
bulionu dokładnie rozprowadź
mąkę ryżową i wlej do rondelka. Energicznie mieszając doprowadź do wrzenia. Gotuj przez 1-2 minuty, sos powinien zgęstnieć. 4. Zawartość rondelka przecedź przez sitko, aby pozbyć się większych kawałków
szałwii. Dopraw
solą i
pieprzem do smaku.


Zapiekanka warzywna z
mąką z
ciecierzycyPurée z dyni na dwa sposoby